Novosti

Plaće i materijalna prava knjižničara u narodnim knjižnicama

Ovaj rad trebao bi biti poticaj sveobuhvatnom analitičkom istraživanju plaća i materijalnih prava knjižničara u narodnim knjižnicama. On se referira kako na Ustav Republike Hrvatske, tako i na radno zakonodavstvo, zakonske i podzakonske akte koji uređuju poslovanje knjižnica, obrazovanje i stručno usavršavanje knjižničara.

Izravan povod pisanju rada bila je najava novog Zakona o plaćama u državnoj i javnim službama promovirana pod sloganom „Za isti posao ista plaća!“. U članku se navode primjeri plaća i ostalih materijalnih prava knjižničara nekoliko narodnih knjižnica koje imaju javno dostupne dokumente. Primjeri su ilustrativne prirode i njihovo navođenje treba shvatiti kao poticaj ozbiljnoj studiji koja će valorizirati cijenu rada i prava knjižničara narodnih knjižnica.

Članak je pisan u kolovozu 2023. godine i u njemu su korišteni u tom trenutku dostupni javni podaci, zakoni i uredbe. Odstupanja su moguća ukoliko promatrane knjižnice nemaju objavljene anekse kolektivnih ugovora ili izmjene pravilnika u kojima se uređuju plaće i materijalna prava radnika.

Skip to content